News

Queen for evig og alltid

Published on

Når det kommer til stykket er det ikke ofte du ser på en samleplate og stusser over at veldig mange av et band eller en artists aller største hits er fraværende. Det er imidlertid tilfellet med Queen Forever, men det er heldigvis også meningen.

 

Foranledningen til utgivelsen av Queen Forever (som gis ut som både enkel og dobbel CD) er tre uutgitte låter, hvorav den som vekker størst oppsikt utvilsomt er den avdøde vokalisten Freddie Mercurys duett med en annen passelig kjent artist som har takket for seg, Michael Jackson. «There Must Be More To Life Than This» er følgelig et av de større mestermøtene vi har vært vitne til på en stund, til tross for at begge hovedpersonene må betrakte begivenheten fra det hinsidige.

«There Must Be More To Life Than This» er en låt med en historie. Den dukket først opp på Freddies første soloalbum Mr. Bad Guy i 1985, etter flere mislykkede forsøk. Opprinnelig skrev Mercury låta til Hot Space-albumet fra 1982, men demoen ble aldri ferdigstilt. Det ble heller ikke den versjonen som ble spilt inn da Freddie Mercury besøkte Michael Jackson hjemme i Los Angeles, men det er angivelig den som ligger til grunn for innspillingen som nå fronter Queen Forever. For ordens skyld skal det nevnes at Queen gjorde enda et forsøk som ikke førte frem, under innspillingen av 1984-albumet The Works.

Michael-Jackson-and-Freddie-Mercury

De to andre uutgitte låtene er en omarrangert versjon av Freddie Mercurys solosingle «Love Kills» og en tidligere uferdig komposisjon ved navn «Let Me In Your Heart Again» som ble påbegynt under innspillingen av The Works.

Nok om dem. Vi må snakke om selve samlingen Queen Forever og hvorfor den har sine tydelige «mangler». Ifølge gitarist Brian May som sammen med Queens trommeslager Roger Taylor er ansvarlig for utvalget, er dette «ting vi har satt sammen som representerer veksten vår snarere enn de store hitene». Dermed kan vi denne gangen se langt etter «Bohemian Rhapsody», «Radio Ga Ga», «We Are The Champions» og «Another One Bites The Dust». I stedet har de to fokusert på veldig mange sanger vi ikke er like godt kjent med, sanger som for øvrig sies å danne den definitive samlingen av «Queens tidløse kjærlighetssanger».

Queen Forever fokuserer i ganske stor grad på 80-tallsinnspillingene til bandet. Særlig blir det tydelig på den doble deluxeutgaven. Likevel skuer den så langt tilbake som til 1974 og «Nevermore» fra Queen II, og med unntak av soundtracket til Flash Gordon (1981) er samtlige påfølgende Queen-plater representert.

Rekkefølgen er ikke kronologisk, så det er en real berg-og-dal-bane-ferd vi er med på. Men det er en spennende ferd. Her er personlige favoritter som «Save Me», «Spread Your Wings», «Jealousy» og «’39» side om side med låter jeg egentlig aldri har hørt noe særlig på, men som det viser seg at jeg liker veldig godt. Eksempler på disse er «A Winter’s Tale», «Mother Love», «Who Wants To Live Forever», «Friends Will Be Friends» og «The Miracle». For en som i sin tid sa stopp da Queen slapp «Radio Ga Ga» er dette hyggelige overraskelser – selv om «mitt» Queen for alltid vil være katalogen frem til og med The Game (1980).

En måte vi trygt kan beskrive Queen Forever på er «svulstig», men når var Queen ikke det? Freddie Mercury hadde en teatralsk tilnærming til hele sin scenefigur, til hele sin vokalteknikk, og i det pompøse hjørnet var dette bandet simpelthen STORT. Det skulle heller ikke stå på pompøsiteten og gleden over «stor» lyd hos de andre tre bandmedlemmene som jo også er låtskrivere med en rekke klassikere bak seg, både individuelt og sammen. Hør på bassist John Deacons «Spread Your Wings», for eksempel. Den er min soleklare favoritt fra News Of The World (1977), en tilsynelatende innsmigrende pianoballade som ikke bruker kjempelang tid på å vokse seg kjempediger. Det er også fullt mulig å omtale gitarmaestro Brian Mays «Save Me» fra The Game (1980) i noenlunde samme ordelag, og selv om Roger Taylors «These Are The Days Of Our Lives» fra Innuendo (1991) har et ganske annet lydbilde, mangler den ikke akkurat drama den heller.

Queen Forever er et vrengebilde av tidligere Queen-samlinger som har fokusert på hitsingler og kun det. Og for en som primært kjenner de tidlige Queen-platene (og det er mange av oss), er den nye samlingen å regne som en ørliten åpenbaring. Moro!

 

– Erik Valebrokk, november 2014

 

Bonus; Her er en liste med mine Queen-favoritter:

Spotify: Best of Queen

Wimp:  Best Of Queen

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss