Features

Norah Jones

Published on

Norah Jones er ikke bare en enormt suksessfull artist som uanstrengt kan bevege seg mellom soul, jazz, pop og alle andre typer moderne musikk, hun er en naturkraft! Bare 37 år gammel har hun rukket å vinne hele ni Grammy-priser. Debutalbumet Come Away With Me solgte over 26 millioner eksemplarer, en fantastisk bradg uansett alder, og ikke minst for en ung musiker i 20-årene.

grammy-moments-norah-jones

Albumet som vant 5 Grammy-priser, var på ingen måte en døgnflue. Norah har fulgt opp med en rekke album som har begeistret fans, kritikere og       kollegaer siden debuten. Hun er en singer-songwriter med en fantastisk merittliste, og ikke minst en talentfull skuespiller som har spilt seg selv i flere musikkrelaterte filmer. Hun har bidratt i Hank Williams-prosjektet initert av Bob Dylan og OutKasts Speakerboxxx/The Love Below. Hun har hatt æren av å spille på Ray  Charles siste album, Genius Loves Company og har gjestet albumene til artister som Foo Fighters, Ryan Adams, The Cardigans, Willie Nelson, Wyclef  Jean og Herbie Hancock. Som en av de mest etterspurte artistene på planeten spiller hun jevnlig konserter og turnerer over hele verden.

Norah Jones kommer fra en musikalsk familie. Hennes far er den anerkjente sitarspilleren Ravi Shankar og hennes mor er den anerkjente konsertprodusenten Sue Jones. Hun ble født i Brooklyn i 1979 og vokste opp i Texas. Det ble tidlig klart at hun hadde et stort talent som pianist, og hun studerte jazzpiano ved University of North Texas. Der ble hun eksponert for, og inspirert av, countrymusikken. Hun flyttet tilbake til New York i 2000 og begynte å jobbe med albumet som passende nok het First Sessions og Come Away With Me som skulle bli debutalbumet. Det var rift om Norah, men det er passende at Blue Note, med rykte for kvalitetsjazz og R&B snappet henne opp.

Norah Jones

Come Away With Me ble spilt inn i New York City og Norah hadde med seg veteranene Arif Mardin, Jay Newland og Craig Street. Albumet er et smakfullt crossoveralbum der pop, country, jazz og blues smelter sammen. Bassist Lee Alexander bidrar med materiale, det er en cover av Hank Williams’ Cold Cold Heart, et besøk til John D. Loudermilks’ Turn Me On og en interpretasjon av Carmichael/Washington-standardlåten The Nearness of You. Legg Norahs egen tittellåt til den varierte miksen og du får en plate som blir bedre for hver gang du hører den.

Etter å ha vunnet fem Grammy-priser ventet Norah til 2004 med å gi ut neste album; Feels Like Home, nok en gang i samarbeid med Arif Marin. Denne gangen solgte hun 12 millioner eksemplarer og vant Grammy for beste vokalpopalbum. Her covrer hun blandt annet Townes Van Zandts episke Be Here to Love Me, og en ny variant av Duke Ellingtons Don’t Miss You At All. Norahs egne låter Sunrise og What Am I to You? er klassikere, og hun hadde med gjesteartister fra A-laget; Dolly Parton var med på låten Creepin’ In.

Det tredje albumet Not Too Late er produsert av Lee Alexander og han ga henne plass til å skinne som hovedkomponist. Samarbeidet mellom Jones og Alexander kommer til sin rett i den populære Sinkin’ Soon, Until the End, Thinkin About You, og ikke minst tittellåten. Norahs sjelfulle vokal og melodiske pianospill sikret at dette ble manges favorittalbum i 2007.

Mens noen artister kanskje hviler på sine laurbær og holder seg til vante oppskrifter, overrasket Norah fansen med albumet The Fall, hvor hun tok et 360graders stilskifte. The Fall er en mye mer eksperimentell plate enn forgjengerne og kombinerer elektronika, R&B-trommer og tung vekt på gitar. Hennes jazzdiva-status skinner igjen og håndtverket som ligger under sangene krever konsentrert lytting. Albumet inkluderer låtene Chasing Pirates og Young Blood.

I 2010 kom samlealbumet Featuring Norah Jones (2010). Dette er ikke et standard samlealbum. Det tilbyr en semi-kronologisk reise gjennom hennes karriere, og er full av hyggelige overraskelser: du kan høre Norah med Foo Fighters, the Dirty Dozen Brass Band, Belle & Sebastian, Gillian Welch & David Rawlings, Wyclef Jean og M. Ward.

Det melankoliste albumet Little Broken Hearts (2012) laget Norah i samarbeid med Brian Burton aka Danger Mouse. Etter å ha øvd i Gnarls Barkleys LA-studioer, satt  Jones and Burton igang med fornyet energi, og slapp singelen Happy Pills som en smaksprøve. Rått og følelsesladet til randen er Little Broken Hearts en klassiker i sin sjanger.

7.oktober 2016 kom det albumet Day Breaks ut, og er det foreløpig nyeste kapittelet i historien om Norah Jones.

Norah Jones Day Breaks

Tekst av: Max Bell. Les originalartikkelen her: http://www.udiscovermusic.com/artists/norah-jones

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss