News

Chris Cornell – Nye låter fra Soundgarden-sjefen

Published on

Den 18 september får vi et nytt album fra mannen mange mente var grunge-bevegelsens soleklart beste vokalist. Chris Cornell nærmest snerret de bleke tekstene til lytteren, og gjennom en karriere som nå har vart i over tretti år, har han smøget seg under huden til mang en angstfylt tenåring og dratt dem ut av gjørma. At han selv ble værende i gjørma noen år skal vi ikke snakke om her. 

 

Ut fra askene av The Shemp, steg Soundgarden opp som fuglen føniks i 1984. Den opprinnelige trommeslageren var en viss herr Chris Cornell, men bandet fant fort ut at trommeslageren burde konsentrere seg om vokalen, så de skaffet til veie Scott Sundquist før Matt Cameron (Pearl Jam, Skin Yard) tok over trommestikkene i 1986. Etter en kort periode med to EPer på Sub-Pop, gikk de til SST for å spille inn sitt debutalbum, ’Ultramega OK’ i 1988. Allerede der ble grunnsteinen lagt for det som senere skulle bli et av verdens største band.Noe hadde begynt å røre på seg i Seattle. Plateselskapene registrerte dette, og A&M kom inn i bildet. Året etter ’Ultramega OK’, slapp de oppfølgeren på nevnte A&M, ’Louder Than Love’. Albumet møtte voldsomme kritikker for tekstene, og da spesielt låta, ’Big Dumb Sex’ som senere ble spilt inn av Guns ’n’ Roses på ’The Spaghetti Incident?’. Men selv om albumet ikke høstet all verdens kritikker, begynte Soundgarden å finne sitt publikum også utenfor bygrensene. Etter dødsfallet til Andrew Wood i 1991, vokalist i Mother Love Bone og Chris Cornells romkamerat, satte Cornell sammen ett hyllestband med medlemmer fra Mother Love Bone og en ukjent vokalist ved navn Eddie Vedder. Albumet ’Temple of the Dog’ høstet gode kritikker, men det solgte ikke nevneverdig mye. I senere tid har albumet fått klassikerstempel, og dette hobbyprosjektet var starten på Pearl Jam.

I 1991 var verdens øyne rettet mot Seattle. Nirvana hadde akkurat sluppet ’Nevermind’, Pearl Jam var ute med ’Ten’, og Soundgarden slapp ’Badmotorfinger’. Ledet av singelen ’Jesus Christ Pose’, gikk albumet inn på 39. Plass på Billboard 200, og albumet fikk dobbelt platinatrofe i USA. Etter denne uventede suksessen, ble Soundgarden invitert til å turnere verden med Guns ’N Roses og det tok ikke lang tid før publikum utenfor USA også begynte å legge merke til Soundgarden og ikke minst Chris Cornell. Det massive gjennombruddet for Soundgarden kom i 1994, med albumet ’Superunknown’. Det smalt rett inn på førsteplass i USA, godt hjulpet av singelen ’Spoonman’, og ble hyllet av ett samlet pressekorps og Chris Cornell var vokalisten alle snakket om. Den raspende stemmen og de kullsvarte tekstene var selve essensen i grungebølgen de selv var med å skape, og i Norge fikk den sin høyeste notering med en femte plass.

 

Etter ’Down on the Upside’, og ett turneliv som hadde strukket seg over mange år, begynte Soundgarden å slå sprekker, og bandet gikk hvert til sitt i 1996. I 1998 begynte Cornell arbeidet med sitt første soloalbum. ’Euphoria Morning’ (som egentlig skulle hete ’Euphoria Mourning’), ble sluppet i 1999. Albumet fikk gode kritikker, men solgte ikke som forventet, på tross av en Grammy-nominasjon. Platen inneholdt også en hyllest til Cornells avdøde venn, Jeff Buckley, kalt ’Wave Goodbye’. Chris Cornell turnerte albumet i hele syv måneder før han tok en halvt års pause.I 2000 forlot Zack de la Rocha bandet Rage Against The Machine, og de tre gjenværende medlemmene begynte å se seg om etter en ny vokalist. De forsøkte seg med flere, men det var den legendariske produsenten Rick Rubin som ba dem prøve Chris Cornell. Kjemien mellom bandet og Chris Cornell var umiddelbar, og Audioslave ble født. Etter å ha løst opp problemene med managere og plateselskap, slapp bandet sitt debut-album i 2002, og det ble en umiddelbar suksess. Etter to suksessfylte album til, la Audioslave inn årene i 2007.

 

I 2006 skrev og sang Cornell ’You Know My Name’ til James Bond-filmen ’Casino Royale’. Han ble da den første amerikanske mannen til å synge en James Bond sang, som ble starten på ett nytt solo-eventyr. I juni 2007 slapp Chris Cornell sitt andre solo-album, ’Carry On’. Han turnerte i nesten to år før han gikk tilbake i studio med Timbaland for å spille inn sitt tredje album, ’Scream’. I 2010 kom nyheten alle ventet på. Soundgarden var tilbake. Etter noen konserter, og en låt til filmen, The Avengers, slapp de platen ’King Animal’ i 2012. Platen høstet fantastiske kritikker, og bandet la nok en gang ut på turne, femten år siden sist. Men nå er han da altså tilbake med et nytt solo-album, ledet an med singelen ’Nearly forgot my broken heart’. Selv om lydbildet er svært annerledes enn Soundgarden, får man nok en gang gåsehud bare av å høre stemmen til Chris Cornell. Det er bare å glede seg.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss