News

Guns N’ Roses – Appetite for democracy

Published on

Snaut 30 år etter at de ble startet er Guns N’ Roses klare med et nytt fremstøt. Denne gangen med ”Appetite for democracy 3D” bestående av et opptak av en konsert bandet holdt på Hard Rock Casino i Las Vegas i 2012. Den inneholder alle de mest kjente låtene fra hele bandets karriere fra starten på 80-tallet og fram til i dag.

Guns N’Roses fra Los Angeles gjorde sitt første lille fremstøt på platefronten midt på 80-tallet med det fire sangers minialbumet ”Live like a suicide” – et livealbum gitt ut på deres eget lille selskap Uzi Suicide. Den inneholdt to egne låter og coverversjoner av låter fra Aerosmith og Rose Tattoo og fikk mange gode anmeldelser. Samtidig hadde de fått kontrakt med Geffen Records. Den gangen besto de av AXL ROSE (sang), SLASH (sologitar), IZZY STRADLIN (rytmegitar), DUFF McKAGAN (bass) og STEVEN ADLER (trommer).

Debutalbumet ”Appetite for destruction” kom ut i 1987. Stikk i strid med hva man i ettertid skulle tro, tok det imidlertid før det slo an for alvor. Først et år etter at det kom ut ble mye hardt arbeid kronet med hell: Albumet tronet på toppen av Billboards salgslister. Nesten rart det tok så lang tid for platen inneholdt udødeligheter som ”Welcome to the jungle”, ”Paradise City” og ikke minst deres første, og hittil eneste, amerikanske nr. 1-hit ”Sweet child o’ mine”.

I 1988 var Guns N’ Roses et av verdens aller, aller største band og turnerte verden over med enorm suksess. De ga også ut albumet ”G N’ R lies” bestående av det før nevnte mini live-albumet og fire nye låter. Et album som var en hårsbredd unna nok en førsteplass, men som måtte nøye seg med plassen bak.

Suksessen kom ikke uten en pris. Bandet var kjent for sin rimelig uortodokse livsstil og sa ikke akkurat nei til livets fristelser. Verst gikk det utover trommeslageren Steven Adler som slet seriøst med kokain og heroinmisbruk. Han fikk sparken i 1990 og ble erstattet med Matt Sorum (som tidligere bl.a. hadde spilt i The Cult). Bandet ble også forsterket med keyboardisten Dizzy Reed.

I 1991 ga de frekt nok ut to individuelle album: ”Use your illusion” volume 1 og 2. Forventningene var enorme og ble til fulle innfridd. Allerede første uka de kom ut besatte de første- og andre-plassen på Billboards albumliste. Blant låtene fant man ”You could be mine” (innspilt til soundtracket for filmen Terminator 2 med Arnold Schwarzenegger, som bl.a. deltok i bandets video til den låta).

Andre låter var deres versjon Bob Dylans ”Knockin’ on heaven’s door” samt ”Don’t cry”, ”November rain” og mange mange flere. De to ”Use your illusion”-albumene stadfestet til fulle Guns N’ Roses-posisjon blant de aller største.

Så langt alt vel! Men det skulle ikke vare lenge før ting slo sprekker. Allerede samme år som de to ”…illusion”-albumene kom ut sluttet Izzy Stradlin fordi han hadde fått nok av Axl Rose og hans stadig mer eksentriske oppførsel. Albumet ”The spaghetti incident?” (1993) var en samling coverversjoner av diverse punk- og glamlåter. Den ble dårlig mottatt, ikke minst fordi Axl Rose insisterte på at Charles Manson-sangen ”Look at your game, girl” skulle med på plata. Ingen andre i bandet ville ha med sangen.

Nå ble det full sprekk: En single med deres versjon av Rolling Stones-låta ”Sympathy for the devil” ble den siste før Slash, McKagan og Sorum alle takket for seg. Da McKagan sluttet i 1997 var Axl Rose plutselig den eneste som var igjen av bandets gjennombrudds-besetning. Han viste imidlertid ingen tegn til å gi opp. Bandet ble aldri oppløst – i stedet kom stadig nye folk inn. Det var klart for de fleste at G N’R nå var Axl Roses show.Samtidig fortsatte hans til tider nesten utålelige oppførsel og førte til avlysninger og utsettelser av konserter til resten av bandets frustrasjon.

Nå fulgte en lang periode der medlemmer kom og gikk i en stadig strøm. Samtidig hadde jungeltelegrafen i årevis fortalt om at et nytt album var under arbeid. Verden ventet på ”Chinese democracy” år etter år. Noen av låtene hadde lekket ut, bl.a. fordi de var blitt spilt under konserter bandet holdt.

Det var nesten litt uvirkelig da ”Chinese Democracy” omsider kom ut i 2008 – 15 år etter bandets forrige studioalbum. I 2012 ble bandets klassiker-besetning innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Den eneste som ikke dukket opp var Axl Rose – uten at det kom som noen bombe på noen.

Hall of Fame-innlemmelsen kom altså samme år som Guns N’ Roses holdt konserten i Las vegas som nå kommer ut. Bandet består i dag, foruten Axl Rose, av D.J. ASHBA (gitar), DIZZY REED (keyboards), TOMMY STINSON (bass), RICHARD FORTUS (gitar), RON ”BUMBLEFOOT” THAL (gitar), CHRIS PITMAN (keyboards) og FRANK FERRER (trommer). Alle bandets største suksesslåter er med sammen med høydepunkter fra ”Chinese Democracy”.

Visst savner vi klassikerbesetningen, men det er ingen grunn til å forvente noe annet enn full trøkk også av dagens Guns N’ Roses når de står på scenen.

 

– Thor-Rune Haugen
GUns-N-Roses

3D + Blu-Ray utgaven av Guns N´ Roses – Appetite For Democracy: Live Hard Rock Las Vegas finner du her: 

po.st/GunsNRosesLive

Bonus: Her er et gjenhør med de klassiske Guns N’ Roses låtene!

Spotify

WiMP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss