News

KISS – En rockemyte blir til

Published on

Åstedet var New York og året var 1973. Skjebnen hadde ført fire unge rockemusikere med en drøm om å oppnå verdensherredømme sammen. Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley og Peter Criss delte en visjon om å gjøre noe annerledes, noe oppsiktsvekkende, noe som ville skille dem fra mengden av håpefulle rockeband. Med inspirasjon fra science fiction, skrekkfilmer og tegneseriehefter utviklet de et konsept med individuelle superheltkarakterer, der ansiktene deres var dekket i teatersminke. Gene ble The Demon, Paul The Starchild, Ace The Spaceman og Peter The Cat. Man bestemte seg for å aldri vise sine ansikter uten sminke, noe som skapte en helt spesiell mystikk rundt bandet. Det ble laget kostymer som passet deres alias, og de alle ble utstyrt med 20 cm høye plattåsko. KISS ønsket å lage verdens heftigste show og i takt med den økende populariteten vokste også sceneshowet. Effektene på en KISS-konsert er mange, og det serves en god dose ild, blod, flyvende bandmedlemmer, flammeblåsing og knusing av gitarer.

KISS ble dannet for å være noe mer enn et alminnelig rockeband, og bandet så tidlig mulighetene som lå i karakterene de hadde skapt. De så verdien av å gi ut samle-effekter, og KISS med sine tegneseriekarakterer var perfekt for et slikt marked. Bandet klarte å skape et behov hos fansen for å samle på KISS-effekter, og pr i dag har de sluppet mer enn 3000 lisensierte produkter. Selv sier Simmons at KISS ikke er et rockeband, men et rockebrand. En merkevare på lik linje med Cola, og med KISS-kondomer og en KISS-likkiste i hus, kan du både komme og forlate verden med KISS.

KISS slapp i 1976 sin første tegneserie, og i 1978 gav de ut en kalkun av en science fictionfilm med tittelen KISS Meets the Phantom of the Park. Skuespillerkvalitetene var ikke akkurat av Oscar-kaliber, men tøft var det likevel når bandmedlemmenes superkrefter kom til liv på kinolerretet. Bare så det er sagt; Paul Stanley kunne fyre av laserstråler med øynene.

I likhet med mange andre KISS fans, så var det det visuelle ved bandet som først fanget min oppmerksomhet. Jeg var solgt før jeg hadde hørt en eneste tone musikk. At KISS sin enkle og fengende rock også levde opp til det visuelle uttrykket var en uslåelig kombinasjon. KISS var alt, Star Wars og Rolling Stones i en og samme pakke. Science fiction og rockemusikk.

Selv om KISS er mye show, så er det ingen tvil om at deres enkle og effektive rock er fundamentet for at KISS har hatt en holdbarhet i mer enn 40 år. De musikalske høydepunktene er mange. Noen av KISS sine største klassikere kommer fra bandets tre første studioalbum med låter som Deuce, Strutter, Black Diamond, Parasite og Rock and Roll All Nite. Likevel var det med livealbumet «Alive» i 1975 at KISS fikk sitt virkelige gjennombrudd. Albumet skulle være en souvenir fra KISS sine spektakulære livekonserter, og skrur man opp volumet skikkelig, så er det nesten så man kan føle varmen fra flammekasterne.

KISS sitt definitive mesterverk Destroyer ble sluppet i 1976 og superprodusent Bob Ezrin var mannen som bidro til å skape de udødelige klassikerne Detroit Rock City, God of Thunder og Shout it Out Loud.

KISS har i løpet av sin karriere tatt noen avstikkere fra den tradisjonelle hardrocken, og i 1979 hadde de stor suksess når de flørtet med diskomusikk på albumet Dynasty og med singelen I Was Made for Loving You. Flørtingen med «popsoundet» fortsatte på KISS sitt neste album Unmasked, som tok KISS til førsteplass på VG-lista i 1980. Hitsingelen fra albumet var Shandi.

KISS fant tilbake til heavyrocken med albumet Creatures of the Night i 1982. Dette er bandets kanskje tyngste album, med låter som War Machine, Danger og I Love it Loud. Tross et solid sjangermessig comeback med Creatures of the Night, var populeriteten på dette tidspunktet betydelig svekket. Interne stridigheter og utskifting av bandmedlemmer var nok også en medvirkende faktor til nedturen. Noe måtte gjøres for å lokke fansen tilbake. Da KISS startet opp i 1973, var sminken et verktøy for å bli lagt merke til. I 1983 ble avsminkingen et verktøy for å skape ny blest rundt bandet. MTV fikk æren av å vise KISS uten sminke for aller første gang. Riktignok var det på dette tidspunktet allerede publisert en del halvgode paparazzibilder av bandet uten sminke, og her hjemme husker vi bildene VG tok når KISS ankom Fornebu i 1980. Fansen protesterte høylytt mot publiseringen, og truet med å brenne ned VGs lokaler i Akersgata.

Umaskerte og visuelt likestilt med andre rockeband, var det nye grep som måtte tas i bruk for å oppnå oppmerksomhet i mediene. Et av KISS og spesielt Gene Simmons sine triks var å hemningsløst snakke om sex, og Simmons delte gledelig historien om sine mange erobringer. Men det var ikke bare snakk med Simmons. Angivelig skal den sexavhengige rockeguden ha hatt sex med mer enn 4800 damer.

KISS klarte å gjenvinne og holde på populariteten som umaskert hardrockband med hits som Lick it Up, All Hell’s Breaking Loose, Heaven’s on Fire, Crazy Crazy Nights og Unholy. Etter mange fruktbare år som umaskert rockeband, var populariteten på tidlig 90-tallet igjen på dalende kurs. ”Grønsjbølgen” hadde tatt over markedet til hardrockband i sjangeren til KISS.

I 1996 skulle sminken igjen benyttes som verktøy for å redde populariteten, og en gjennforeningsturne med originalbesetningen i sminke skulle vise seg å bli en gedigen suksess. Etter en massiv verdensturné slapp KISS i 1998 «gjennforeningsalbumet» Psycho Circus, med tittelsporet som skivas største høydepunkt.

Gene Simmons og Paul Stanley har holdt koken hele veien og i snart 15 år har de hatt med seg Eric Singer og Tommy Thayer som The Spaceman og The Cat. I 2009 gav KISS ut albumet Sonic Boom og i 2012 slapp de Monster som så langt er bandets siste verk.

På scenen fremstår KISS som evigunge når de ikler seg sine heftige kostymer og tunge sminke. Det er fascinerende vanskelig å skille et KISS-foto fra 1977 og 2015. Tidløs musikk og en tidløs showpakke har appellert til flere generasjoner fans, og bandet fortsetter å fylle stadioner og arenaer verden over. Sist de var i Norge i 2013 spilte de for 23.000 mennesker på Viking Stadion.

Men hvor lenge kan de holde på? I følge Gene og Paul, så kan KISS vare for evig tid. I et intervju med NRK i 2008 lanserte bandet ideen om at alle medlemmene kunne erstattes ved at nye unge musikere kunne overta deres sminke og kostyme. Et TV-konsept med den klingende tittelen «KISS Idol» lå visstnok i planene for fremtiden. Hvorvidt KISS-fansen kjøper denne oppsiktsvekkende ideen får tiden vise. Uavhengig av om man liker det eller ikke, så er et evigvarende KISS, unektelig en fasinerende tanke.

– Stig Karlsen

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss