News

Velvet Underground

Published on

Innen utviklingen av den eksperimentelle rocken har svært få band hatt større betydning enn nettopp amerikanske Velvet Underground. Fra en obskur tilværelse med begrenset platesalg har ettertiden tildelt dem en enorm innflytelse på en rekke av rockens dominerende artister. Og det påstås, kanskje med en litt begrenset grad av pålitelighet, at de fleste som kjøpte deres debut-album startet et band. Nå lanseres en super deluxe boks av deres tredje album ”The Velvet Underground”. De to første har forlengst blitt gjenstand for samme behandling.

 

Velvet Underground ble grunnlagt midt på 60-tallet og deres mest kjente besetning besto av LOU REED, JOHN CALE, STERLING MORRISON og MAUREEN TUCKER. De kom fra New York og ble tidlig gjenstand for stor oppmerksomhet fra storbyens kunstneriske kretser. Mye på grunn av at ANDY WARHOL fattet stor interesse. Han ble deres manager og brukte dem som husband på arrangementene i sitt kunststudio.

Warhol introduserte dem også for den tyske sangerinnen NICO, som de lagde sin første LP med i 1967. Den fikk det enkle navnet ”Velvet Underground and Nico” etter at Warhol insisterte på at Nico skulle synge på noen av sangene på plata. Flere av gruppens mest kjente sanger finnes her, som bl.a. ”Waiting for the man”, ”Heroin” og ”Venus in furs”.  Dessuten hadde Warhol utstyrt omslaget med en bananformet sticker med undertittelen ”Peel slowly and see”.

I 1968 kom andrealbumet ”White light/White heat”, nå uten Nico og Andy Warhols tilstedeværelse. Det bar preg av at bandet hadde fått stor scene-erfaring. De låt råere og mer improvisert i forhold til debuten. Innenfor kunstnerkretsene i New York var de fortsatt store, men savnet av oppmerksomhet i det brede lag begynte å tære på gruppa.

Dette førte til at Cale takket for seg før arbeidet med det tredje albumet ”The Velvet Underground” ble påbegynt. Han ble erstattet av DOUG YULE. Albumet ble utgitt i 1969, men ble det første som ikke nådde en plass blant de 200 mest solgte album i USA. Det hadde et noe mykere og konvensjonelt lydbilde enn de to første som hadde vært preget av Cale og Reeds kunstneriske visjoner. Nå som Cale var borte forsvant mye av den eksperimentelle råskapen med ham. Lou Reed inntok en stadig mer dominerende rolle.

Bandet var svært aktivt i 1969, men det meste av opptakene de gjorde det året kom først ut flere år etter. Dette gjelder bl.a. livealbumet ”1969 The Velvet Underground Live” som ikke så dagens lys før fem år senere. De var også i studio det året – det beste av de innspillingene ble mange år senere utgitt som en del av albumet ”VU” – en samling arkivopptak.

Rundt denne tiden mistet de kontrakten med MGM og Velvet Underground skrev i stedet kontrakt med Atlantic i USA. Ut av det kom deres fjerde album ”Loaded” i 1970. Dette albumet inneholder bl.a. kjente låter som ”Sweet Jane” og ”Rock and roll”. Det ble også deres siste med Lou Reed. Han takket for seg i august 1970 mens ”Loaded” fortsatt var under innspilling. Bandet gikk mer eller mindre i oppløsning mens ”Loaded” ble til.

Morrison og Tucker fikk med seg WALTER POWERS og DOUG YULE og holdt det gående litt til. Deres manager Steve Sesnick fikk forhandlet en kontrakt med Polydor og England. Men besetningen var heller flytende og albumet ”Squeeze” var mer eller mindre laget av Yule alene. Ettertiden har tildelt den platen en plass i skyggen.

Lou Reed og John Cale startet på sine solokarrierer og Reed fikk som kjent sitt store gjennombrudd som soloartist med sitt andre album ”Transformer” i 1972.

Årene gikk. Og i 1990 begynte rykter om gjendforening av Velvet Underground å rulle da Reed og Cale sammen laget albumet ”Songs for Drella”, tilegnet den nylig avdøde Andy Warhol. Og i 1992 ble deres klassiske besetning med Reed, Cale, Tucker og Morrison offisielt gjenforent som liveband helt til Sterling Morrison døde i 1995.

Året etter ble de innlemmet i Rock And Roll Hall Of Fame og markeringen av dette ble bandets aller siste opptreden.med en sang spesielt skrevetfor å hedre Morrison. Høsten 2013 døde Lou Reed.

Velvet Undergrounds ettermæle er imidlertid hundre prosent intakt. Og den nye Super Deluxe-utgaven av deres tredje album burde være mer enn interessant for alle deres beundrere.

Her finner du også beviset på hvor innflytelsesrike bandet har vært: 

Spotify: Influenced by Velvet Underground 

Wimp: Influenced by Velvet Underground

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss